Väkivalta on tämänkin päivän väkivaltaa

Tänään aamu pelastui sillä, että blokkaan usein automaattisesti itseltäni mainokset. Niinpä en huomannut tätä syyllistäjää, Helsingin kaupungin kotiväkivalta.fi -kampanjaa, aamun lehdestä, ennen kuin sosiaalisessa mediassa alkoi kiehua:

FullSizeRender-161.jpg

 

Oheisen lehtimainoksen lisäksi kampanjaan kuuluu muun muassa video, jossa äiti katsoo tekstiviestin, jonka aikana musta lintu nappaa hänen lapsensa.

Kun kuopus syntyi viime keväänä, ajattelin usein, että on paljon helpompaa olla äiti kuin kahdeksan vuotta sitten. Tietysti se johtui siitä, että lapsi on kolmas, on rutiinia eikä kaikki huolestuta niin kuin ekalla kerralla. Elämä on myös paljon helpompaa, kun asiat voi hoitaa missä tahansa älypuhelimella, sanelutoiminnon avulla vaikka ilman käsiä esimerkiksi imettäessä, kaikki tieto ja niksit, ystävät, neuvot ja vertaistuki ovat koko ajan saatavilla. Totta kai toisten kotivanhempien livetapaamiset ovat edelleen henkireikä, ihan niin kuin ovat olleet varmaan 60 vuotta sittenkin, mutta aika tapaamisten välissä ei ole yhtään yksinäistä, huolet eivät pääse paisumaan suhteettomiksi ja arki on sujuvampaa ja helpompaa kuin varmaan koskaan.

Nautin vauvasta ja hänen kanssaan seurustelustaan valtavasti. Vauvakin on alkanut puhumaan useita kuukausia aikaisemmin kuin veljensä, mistä lie netistä oppinut nuo sanat. Lisäksi minulla on tämä ”oma huone”, blogi, jossa voin avautua sen sijaan, että ahdistuisin ja syyllistyisin yksin kotona tämän mainoksen tapaisista pöljäilyistä.

Paitsi että. Tämä someäitiyshän on siis ihan puhdasta väkivaltaa lastani kohtaan. Ja sitä on nimenomaan äitien sometus, isiähän kampanjassa ei näy. Kampanjasta kaupungilla vastannut Olli Salin kiemurteli Hesarissa, että videossa on tavallaan metataso, että isät ovat poissa lastensa elämästä. Mitä?! Tuo ”metataso” toimii kyllä ihan vain niin, että äitejä sopii syyllistää ja isät eivät lasten arkeen kuulu. Jos Salin tutustuisi helsinkiläisiin lapsiperheisiin, niin hän voisi yllätyksekseen huomata, että monet isät ovat lastensa elämässä hyvinkin tiiviisti mukana, siitä huolimatta, että vanhempainvapaiden käyttö ei edelleenkään valitettavasti jakaudu tasaisesti. Esimerkiksi meillä miehellä on vakityö ja selvästi suuremmat tulot kuin minulla, joten on aika selvää, kumpi meistä on pidempään kotona. Kummankaan vapaa-aikaan ei silti paljon muuta mahdu kuin tämän perheen pyöritystä, ja molemmat myös käyttävät perhevapaita. Kampanja on loukkaava meidän kummankin osallistumista kohtaan.

Minullekin on muuten joskus joku huomauttanut vähän niin kuin epäsuorasti kännykän käytöstä ratikassa. Se tuntuu erityisen törkeältä siksi, että kun humalainen keski-ikäinen mies tuli ehdottelemaan minulle törkeyksiä matkustaessani lasten kanssa, ei kenelläkään kanssamatkustajalla ollut mitään tapahtunutta vastaan, ainakaan kukaan ei sanonut mitään. Toisen kerran metrossa keski-ikäinen kantasuomalainen nainen alkoi solvata noin 5-vuotiasta somalityttöä rasistisesti, ja olin ainoa, joka puuttui tilanteeseen millään tavalla. Ja mainittakoon vielä, että jos lapsi huutaa, katson puhelimelta korkeintaan reittioppaasta ohjeet tai aikataulut seuraavaan kohteeseemme, en todellakaan roiku somessa.

Kampanja on turhanpäiväinen ja vahingollisen syyllistävä. Ei siinä vielä kaikki. Kaiken lisäksi siihen on tuhlattu aivan tolkuttomasti kaupungin rahoja.

Haloo Helsingin kaupunki, en halua verorahojani käytettävän tällaiseen asiattomaan ja syyllistävään kampanjaan. Helsinkiläisissä kouluissa ei riitä rahaa perusoppimateriaaleihin, lastensuojelulla ei ole resursseja hoitaa edes törkeimpiä lastensuojelutapauksia asiallisesti (niitä oikeita väkivaltatapauksia), eikä korvatulehdusta potevalle lapselle saa aina lääkäriaikaa terveyskeskuksesta edes samalle viikolle. Rahaa näyttää silti riittävän tavallisten, tarpeeksi hyvin lapsensa hoitavien äitien syyllistämiseen. Tämä on niin väärin, että itkettää, naurattaa ja olo on vain voimattoman raivostunut.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s